Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Aankopen van bedrijfswagen bij particulier voordeliger?

Aankopen van bedrijfswagen bij particulier voordeliger?

  • On 23/03/2012

De regering Di Rupo creëerde al heel wat wijzigingen in het fiscale landschap. De voordelen alle aard die ontstaan door het gebruik van een bedrijfswagen zijn één van de meest op-de-voet-gevolgde wijzigingen. Dit mede door het herhaaldelijk gesleutel aan de maatregeling. Wij stellen ons de vraag: Koopt u uw wagen beter bij een particulier?

Ditmaal werd de definitie van de cataloguswaarde aangepast. De nieuwe definitie bevat twee wijzigingen en luidt nu: “de catalogusprijs van een wagen in nieuwe staat bij verkoop aan een particulier, inclusief opties en werkelijk betaalde btw zonder rekening te houden met enige vorm van kortingen”.

Deze vernieuwde definitie legt enerzijds de focus op de nieuwe staat van de wagen. Dit zorgt ervoor dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen een nieuwe of een tweedehandswagen: de cataloguswaarde is voor beiden hetzelfde. Desalniettemin mag de cataloguswaarde verminderd worden naargelang de ouderdom van de wagen. Per jaar mag de cataloguswaarde met 6% verminderd worden, en dit met een maximum van 30%. De tweede wijziging heeft betrekking op het feit dat enkel de werkelijk betaalde btw in aanmerking komt voor het bepalen van de cataloguswaarde. Deze wijziging zorgt ervoor dat het voordeel alle aard lager zal uitvallen wanneer u uw bedrijfswagen aankoopt bij een particulier in plaats van bij een handelaar. Een particulier moet immers geen btw aanreken op zijn verkopen. Het verschil is duidelijk aan te tonen, zoals blijkt uit onderstaand voorbeeld.

Gegevens

  • Cataloguswaarde: € 36 300 incl. 21% btw
  • CO2-percentage:10%
  • Anciënniteit: 2 jaar

Voordeel alle aard

Het voordeel wordt berekend aan de hand van de volgende formule:

Cataloguswaarde x 6/7 x CO2-percentage* (100% – 6% x anciënniteit)

Indien de wagen aangekocht wordt bij een handelaar bedraagt het belastbaar voordeel € 2 738,06 (=36 300 x 6/7 x 10% x 88%). De btw die betaald wordt zal voor het beroepsgedeelte in mindering gebracht mogen worden en dit enerzijds via de btw-aangifte en anderzijds in de fiscale aangifte onder de post niet-aftrekbare btw.

Indien de koop geschiedt met een particulier als verkoper bedraagt het belastbaar voordeel slechts € 2 262,86 (= 30 000 x 6/7 x 10% x 88%). Deze partij rekent immers geen btw aan op haar verkoop. Dit zorgt voor een kleiner voordeel alle aard en een verschil van € 475,20. Wat resulteert in een lagere verschuldigde belasting in de personenbelasting van € 237,60 bij een marginale aanslagvoet van 50%.

We willen er hier wel nog op wijzen dat bij de aankoop van een wagen, de keuze tussen een handelaar en een particulier niet louter gebaseerd mag worden op het verschil in voordeel alle aard. Zo zal er ook rekening gehouden moeten worden met de garantievoorwaarden, de mogelijke service na verkoop, enzovoort.