Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

De belastingscontroleur: van ‘vrager’ naar ‘actieve zoeker’

De belastingscontroleur: van ‘vrager’ naar ‘actieve zoeker’

  • On 23/03/2012

We kunnen niet voldoende onderstrepen dat de fiscus tijdens een controle ‘actief’ op zoek mag gaan naar informatie, dit zelfs zonder uw expliciete toestemming[1]. Dit geldt zowel voor een aangekondigde controle van de directe belasting als van de btw. Het zoekrecht blijft uiteraard wel beperkt tot de beroepslokalen en dit enkel en alleen tijdens de uren dat er werkzaamheden worden uitgevoerd.

Het woord ‘actief’ is zeer ruim. Waar de fiscus vroeger duidelijk moest aangeven welke gegevens hij nodig had, mag hij nu werkelijk alles bekijken. Er heeft al meermaals rechtspraak plaatsgevonden dat stelt dat het zoekrecht niet enkel geldig is voor kasten en laden in de beroepslokalen. De bevoegdheid geldt ook voor uw bedrijfscomputers. De fiscus mag bovendien eigenhandig bestanden kopiëren.

Zoals reeds aangehaald geldt het zoekrecht voor zowel de controleur van de directe belasting als van de btw. Het actief zoeken kan enkel plaatsvinden in de beroepslokalen, tenzij de controleur de toestemming heeft van de politierechter, dan kan hij ook een (be)zoeker zijn in uw privéwoning. Een privécomputer die in een privéruimte staat, kan dus niet zomaar worden ingekeken. Bewaar dus privégegevens niet in de bedrijfslokalen of op bedrijfscomputers. Het gebruik van een verwisselbare harde schijf of usb-stick voor privébestanden kan hierbij zeer handig zijn.


[1] Art 319, WIB 92