Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00
De Kunst van Zaken Doen: Hoe je met een vleugje creativiteit en wat fiscaal vernuft je kantoorruimte opfleurt

De Kunst van Zaken Doen: Hoe je met een vleugje creativiteit en wat fiscaal vernuft je kantoorruimte opfleurt

  • On 22/12/2023

De aankleding van uw bedrijf of kantoorruimtes wordt in vele gevallen gedaan met kunstwerken. De aankoop hiervan is fiscaal gezien niet voordelig voor de vennootschap zelf. Toch bestaat er een juridische mogelijkheid om dit nadeel te ontwijken.

Indien een vennootschap zelf een kunstwerk zou aankopen, is het niet mogelijk om over te gaan tot afschrijving van deze investering. Teneinde dit nadeel te omzeilen, biedt zich de mogelijkheid aan om kunstwerken aan te schaffen met persoonlijke financiële middelen en deze te verhuren aan de vennootschap waarin u de functie van bedrijfsleider bekleedt. Het huren van kunst geniet de voorkeur van de vennootschappen, gezien de volledige fiscale aftrekbaarheid van deze uitgaven.

Om aanspraak te maken op deze fiscale voorziening, dient de huurprijs echter in overeenstemming te zijn met de marktconforme huurprijzen. De huurprijs moet een bedrag vertegenwoordigen dat in grote lijnen parallel is met wat andere entiteiten op de markt aanbieden.

De huurinkomsten die u als bedrijfsleider privé ontvangt, vormen een financiële stroom die voortkomt uit het verhuren van uw persoonlijk bezit aan uw eigen onderneming. Deze ontvangen huurinkomsten worden belast als een roerend inkomen en dit tegen een tarief van 30 procent. Daarnaast is de mogelijkheid er om een kostenforfait in mindering te brengen op de huurinkomsten. De kostenforfait is een standaardbedrag dat wordt erkend als een schatting van de werkelijke kosten die verband houden met het verhuren van de activa aan de onderneming. 

Om dit alles correct te laten verlopen is het ten zeerste aan te bevelen om in het geval van het verhuren van kunstwerken een specifiek huurcontract op te stellen dat voldoet aan de geldende juridische en fiscale vereisten. Kunstwerken vormen een waardevol en uniek activa en het ontbreken van een contract kan leiden tot juridische complicaties.

Het is tevens van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat het kunstwerk correct verzekerd is. Het kunstobject dient te worden opgenomen in de brandverzekering van de huurder. Hierbij dient rekening te worden gehouden met het feit dat de brandverzekering geen dekking biedt voor waterschade en diefstal.

Bij het bepalen van de benodigde verzekering is het essentieel om aandacht te besteden aan de waarde van het kunstwerk en het maximale bedrag van een eenvoudig risico. In het geval van een kostbare kunst(verzameling) kan een standaard brandverzekering mogelijk ontoereikend zijn. Bovendien biedt de brandverzekering alleen dekking voor het kunstobject als het zich bevindt in het gebouw dat op het moment van het schadegeval als locatie is aangewezen. Indien de verhuurder dit meldt aan zijn brandverzekering en er ontstaat brand bij de huurder, zal dit niet worden gedekt door de brandverzekering van de verhuurder.

Een aanzienlijke tekortkoming in een diefstalverzekering, in combinatie met een brandverzekering, is dat deze uitsluitend diefstal met braak dekken. Een specifieke kunstverzekering kan worden afgesloten door de eigenaar/verhuurder. Dit betreft een all-risk verzekering waarbij dekking alleen wordt geboden wanneer er zich een schadegeval voordoet op een van de in de bijzondere voorwaarden aangegeven adressen.

Heeft u vragen over dit onderwerp of bent u op zoek naar proactief advies inzake fiscale optimalisatie? Aarzel zeker niet om onze experts te contacteren op het nummer +32 9 223 31 54 of per mail op het mailadres studiedienst@refibo.be.



Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor ondernemers, ontvang onze maandelijkse REFIBO nieuwsbrief nu in uw mailbox!