Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

U wil de stap zetten richting buitenland, maar wat met uw aansprakelijkheid?

U wil de stap zetten richting buitenland, maar wat met uw aansprakelijkheid?

  • On 27/07/2011

Het is de droom van menig ondernemer: ondernemen over de landsgrenzen heen. Maar waar moet u nu precies op letten wanneer u deze droom wil waarmaken?

Eén van de aandachtspunten is alvast: de aansprakelijkheid (Alle info omtrent aansprakelijkheid kan u terugvinden in het boek ‘Meer dan cijfers en letters 1’). Ondernemen in het buitenland kan grofweg op twee manieren: door een filiaal op te richten in het buitenland of door een dochteronderneming op te richten die gevestigd is in het buitenland. De keuze tussen beiden, zal gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid.

Laten we beginnen met het eerste geval: u richt een buitenlands filiaal op. In dit geval is de bestuurder van de Belgische onderneming verantwoordelijk voor alle handelingen die gesteld worden in naam van dit filiaal. Geen probleem denkt u, want als bestuurder van een vennootschap geniet je van een beperkte aansprakelijk. Dit klopt, maar dit betekent niet dat u als bestuurder nooit persoonlijk aansprakelijk gesteld kunt worden voor schulden die ontstaan zijn in hoofde van de vennootschap.

Misschien is de oprichting van een dochteronderneming dan meer aangewezen? Ja en neen. In principe is de dochteronderneming een aparte rechtspersoon: het zal dus de dochteronderneming zijn die aansprakelijk is voor de gestelde handelingen. Echter ook in het buitenland kunnen bestuurders voor sommige fouten, persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. Opnieuw geen probleem denkt u dan: “ik bestuur de dochteronderneming gewoon niet zelf, zo kan ik niet verantwoordelijk gesteld worden voor problemen.” Ook deze constructie biedt echter geen garantie. Immers wanneer de bestuurder van de dochteronderneming beschuldigd wordt van bestuursfouten kan de aansprakelijkheid in bepaalde gevallen teruggebracht worden op de Belgische onderneming (en ondernemer). Dit zal specifiek het geval zijn wanneer de bestuurder van de dochteronderneming kan aantonen dat hij bevelen uit België uitvoerde.

Wat nu? Wel de beste manier om aansprakelijkheid te vermijden, is uiteraard: geen bestuursfouten maken. Zoekt u echter graag de grijze zones van de wet op en begint u zich nu toch wel een beetje onzeker te voelen, dan kan het afsluiten van een verzekering misschien een oplossing bieden. De polis ‘directors en officers’, beter gekend als de ‘verzekering D&O’, is een verzekering die het persoonlijk vermogen van alle bestuurders (dus niet enkel uzelf) beschermt. Hoe deze verzekering er precies uitziet, zal afhangen van onderneming tot onderneming. Hou echter volgende tip in gedachten: bekijk heel goed wat de verzekering dekt en wat niet en vergelijk dit met wat je nodig hebt. Een ‘hogere’ verzekering is immers niet automatisch een betere verzekering.