Kerkstraat 106 9050 Gentbrugge
info@refibo.be
+32 9 223 31 54
ma-vr: 9:00-13:00, 13:30-17:00

Woning zelfstandige beschermd tegen inbeslagname

Woning zelfstandige beschermd tegen inbeslagname

  • On 06/06/2007

De gezinswoning = De beperking aan de onbeperkte aansprakelijkheid.

Vanaf 9 juni 2007 kunnen zelfstandigen hun privé-woning beschermen tegen een inbeslagname door schuldeisers. Voor de vele zelfstandigen die in een eenmanszaak actief zijn en geen vennootschapvorm hebben aangenomen (en dus geen beperkte aansprakelijkheid hebben) kan dit een wereld van verschil maken: men riskeert niet langer zijn woning te verliezen bij grote schulden of een faillissement. De voorwaarden werden op 8 mei gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Zelfstandigen die hun woonst willen laten beschermen moeten eerst een officiële verklaring invullen bij hun notaris. Die zal alle details over de woonst noteren. Als de partner van de zelfstandige ook eigenaar is van de woning, moet die akkoord gaan. De verklaring komt in een register bij het lokale hypotheekkantoor. De bescherming geldt alleen voor schuldvorderingen na die officiële registratie bij de notaris.

Vanaf dan is de zelfstandige beschermd tegen schulden die het gevolg zijn van zijn zelfstandigenactiviteit. Voorbeelden zijn schulden aan leveranciers, de banken of de fiscus. De bescherming geldt niet bij faillissementen door een ernstige fout, veroordelingen door de strafrechter en belastingschulden die zowel van privé- als professionele aard zijn.

Er zijn ook aparte regels voor zelfstandigen die hun hoofdverblijfplaats zowel privé als professioneel gebruiken. Als minder dan 30 procent van de oppervlakte voor professionele doeleinden dient, kan de hele woning onbeslagbaar worden verklaard. Anders alleen de oppervlakte waar men woont.

De zelfstandige kan zijn verklaring intrekken, alsof de bescherming er nooit is geweest. Bij een faillissement kan de curator de verklaring niet intrekken. Tenzij het faillissement te wijten is aan een ‘ernstige fout’ van de zelfstandige.

 

Bron : Wet houdende diverse bepalingen (IV) (BS 08/05/2007, editie 3)